Landslagsträning

Som vanligt runt denna tiden så börjar det dras ihop mot lag-EM. Damerna hade läger förra helgen och spelade en del matcher. Har tyvärr inte hört hur det gick men såg schemat och de verkade ha en del att stå i. Kul Christina Söderström som leder damerna verkar ha en plan och har samtidigt fått med sig spelarna som verkar lägga mer tid. Enda bakslaget är att Anna-Carin Forstadius är skadad och inte kan vara med på EM. Men det behöver inte betyda allt för mycket. Synd för henne och till viss del laget men ger samtidigt utrymme för de andra att få skina lite istället. Hoppas de tar det tillfället och gör just det. Skiner alltså.
Nu i helgen är det herrarnas tur att få i sig lite träning i form av ett läger som då startar ikväll.
Det blir mestadels spela på Kungliga Tennishallen med ett undantag för spel på Gärdets Squash-hall under lördagens eftermiddags-pass.
Det blir en bra mix av lite nytt och lite gammalt (även om jag gärna skulle se mer av det nya).
Pieter Sjösten leder träningen för de nio som är med under helgen.
Svenska mästaren Romain Tenant, Sverigettan Rasmus Hult, Christian Drakenberg, Sebastian Victor, André Wikström, Bol-Bol Aziz, Carl Remle, Pontus Rengbo, och Björn Angtoft.
Det är beordrat full fart men mest träning i form av övningar men kanske även lite matcher. (Hoppas mer på det senare….)
Kul med lite nya spelare som säkert vill visa framfötterna och se till att elda på de som kanske känner sig lite säkrare i laget.
Det finns säkert plats att komma förbi och titta lite på träningen och snacka lite och även kanske snappa upp lite tips.
Tiderna är:
Fredag 1830-2030 Kungliga Tennishallen
Lördag 1015-1200 Kungliga Tennishallen
Lördag 1530-1730 Gärdets Squash-hall
Söndag 1030-1230 Kungliga Tennishallen
Måste säga att jag känner mig ovanligt taggad det är bra ska bli kul!

Veteran-SM 2013

Veteran-SM spelas i April på Kungliga Tennishallen. Se till att vara med det brukar alltid vara en kul tävling där gamlingarna gör upp om åldringstitlarna.
Alla klasser spelas och vid sidan om det spelas även en junior-GP vilket gör det rätt trivsamt där forntiden möter framtiden.
Anmälan och info finns på förbundets sida se HÄR

Elitserien – jämt!

Det är rätt jämt nu!
Efter helgens elitserie är det precis jämt mellan Intersquash och Malmöi toppen.
Malmö har SSK, Enskede och Teknova kvar att möta medans Intersquash har Linköping, SSK och Roslagen kvar. Det lutar åt Malmö som på pappret har det lättaste schemat kvar. Men lagen Malmö och Intersquash är rätt ojämt balanserade så man vet aldrig. Intersquash är rejält starka i toppen men svagare under det. Malmö å andra sidan har ett klart jämnare lag utan någon riktig topp eller botten. Dock vann Malmös Sebastian Victor efter liten comeback, mot svenska mästaren Romain Tenant med klara 3-0 vilket var en lite skräll.
Roslagen borde ha sitt bästa lag på under sista helgen på hemmabanan samt att de slåss om ett brons och gör nog det svårt för Intersquash. Teknova kan gör det för Malmö men drabbades av skada och man vet inte om de får hem Joey Barrington till sista helgen. Teknova slås ju också för ett brons så det kommer nog taggade.
I botten lär det också bli lika jämt då alla fyra lagen ligger inom 3 poäng där SSK topppar botten striden. Alla fyra lagen möts i sista matchen. SSK-Team Göteborg och Enskede-Linköping där kan det finnas mycket att spela för att undvika kvalplats.
Kul som det ska vara!

Hallar och klubbar – läsvärt från Skellefteå!

Skellefteå jobbar för full fart med sin squash och delar med sig några tips till hallar och klubbar för att få mer fart på verksamheten!

1. Hitta en eldsjäl med driv som älskar squash det kommer sedan att smitta av sig på resten! Det finns på alla klubbar en eller flera sådana personer. Kör igång hon eller honom!

2. Juniorer som tycker det är roligt. Tips börja med barn till f.d eller aktiva spelare dom barnen tar i sin tur med sig klasskompisar och släkt och vänner. Vi i Skellefteå började med Albin(min son) han bjöd med sig två kompisar och efter ett litet tag så hade halva Albins klass börjat. Sen var allt igång syskon klasskompisar alla ville börja.

3. Juniorträningen måste vara rolig. I början måste det inte bara handla om squash åk och bada gör nånting annat ibland. Inför ett tävlingsmoment i träningen helst med pris (Läsk eller något annat nyttigt!).

4. Börja tävla så fort dom kan slå till bollen. Det är mycket
viktigt annars kommer dom att lessna ganska fort. Träna squash är inte speciellet roligt i längden, men däremot att tävla är roligt. Låt dom vara med i klubbstegen!

5. Sätt upp mål Kanin Cup är ett väldigt bra mål och en perfekt avslutning på säsongen.

6. Arrangera klubbtävlingar minst tre st på en säsong.

7. Föräldrar är viktigt! Dom ska vara delaktiga i sitt barns squashutveckling. Jag tror det är bra om föräldrar är med och hejar fram sina barn på träningar och tävlingar.

8. Juniortränare. Det behöver inte i vara ett squashproffs i början. Det viktigaste är en social kompetens.

9 Marknadsföring! Har ni tävlingar mata eran lokaltidning med info om squash. Min erfarenhet är att pressen är intresserad av squash och tycker det är roligt med andra sporter än dom stora typ fotboll och ishockey.

10.Bra ekonomi! Det ska vara en billig sport. Skaffa en bra deal med hallägarna det kommer att löna sig på sikt för hallägarna. I träningsavgiften bör det ingå fri squash på obokade tider! Sök aktivitetsstöd för alla aktiviteter typ träningar, möten , tävlingar osv. Aktivitetsstöd är mycket viktigt i förlängningen. Man kan sen söka mängder av bidrag från idrottslyftet,utbildningsbidrag från kommunen, hyresbirag från kommunen m.m allt baseras på antal redovisade aktiviteter. Sponsorer! Många större företag idag har ansökningsformulär via webben för sponsring.Handlar det om ungdomsverksamhet brukar företagen piggna till! Företag som är knutna till fastigheten som squashhallen ligger i, typ elektriker,målare, VVS, andra hyresgäster.

11. Bjud in tränare/spelare från andra klubbar typ ”David” för inspiration för tränare, ledare och föräldrar(minst en gång per säsong).

12 Internet! Där får juniorerna skaffa sig förebilder genom youtube, squash-tv osv. Dessutom har dom en förmåga att utveckla sin teknik genom att titta på hur proffs gör.

Bra eller hur?
Fler förslag?
Vi måste jobba hårt och tillsammans för att få fram fler spelare och även ta hand om de som vill spela!