Ett brutalt uppvaknande!

För er som missat har ”Giljotinen” aka Kvant 4-ever varit flitig senaste tiden.
Hans krönika nr 13 2011 se HÄR och nu senast nr 14 2011.
Där beskrivs många saker om vad som saknas och tex ”Dagens väg pekar spikrakt mot förödmjukelse och bottenförankring”.
Att den nystart som skulle göras nu uteblev och att allt faktiskt kändes som riktigt dåligt. 
Jag var ju själv med i laget som spelade och målsättningen vi hade var faktiskt ingen direkt placering utan att vi skulle ta varje match i taget och se till att spela ut och njuta av att vara där och spela.
Jag vet ju bäst hur jag själv kände i mina matcher och det var precis det jag gjorde. I en av alla matcher kände jag helt klart att jag underpresterade, i den mot Hong Kong. De andra i laget tycker jag hade ungefär samma facit. Det var någon match som man underpresterade men inget katastrofalt.
Vi visste redan innan vi åkte dit att det på pappret saknades tre spelare som troligen skulle varit med om de alla hade kunnat och velat spela. I övrigt tycker jag det inte saknades någon som skulle tagit en plats i det laget som åkte. Varken på eller utanför pappret.
Vi som var där kan ha förlorat en match mot sämre motstånd men inte mer än det.

Dock finner Giljotionen det positivt att
placeringen var så dålig att det kan göra så att man tänker till lite extra och funderar på om vi ska ha ett landslag i huvud taget i nuläget.
Han drar paralleller till damlaget som inte varit med på mästerskap de senaste åren.
Svaret tycker jag han får själv då nu damerna inte varit med de senaste åren så har de försvunnit. Så lösningen med att inte ha ett landslag är ingen bra idé. Damerna har ingen att se och har inget att satsa till.

Om jag fick bestämma helt och hållet skulle jag se till att bredda båda trupperna helt och hållet.

Ta ut 20 personer i varje grupp som kan svara Ja på frågorna om de vill vara med och kan tänka sig att satsa för att försöka ta sig in till tex ett EM (som ligger närmast till hands) och även spela de tävlingar som finns tillhanda. Det sista är viktigt. Ser man inte till att vara med på de GP-tävlingar förbundet är med och sponsrar så har man sen inget att komma med om man vill vara med och slåss om en plats i ett landslag. 
Det finns fler som tycker hit och dit att de ska vara med men se då till att vara med och visa upp sig. Om du inte syns finns du inte….action speaks louder than words…ska jag fortsätta?

Just nu måste intresse ha företräde före kunskap.
Motivation slår klass….(se vilka som vann i tisdags…Sverige-Holland 3-2)
Ta de som finns och se framåt!
Låt vem som helst anmäla sig till detta. Jag lovar att vi fyller upp 20 platser bland herrarna damerna kanske blir lite färre.
Gruppen blir utvald av de som anmäler sig där man ser på kunskap, ålder, intresse osv.
Låt dessa få till gång att vara med på ett antal tillfällen (kan vara så enkelt att man samlas under en dag och tränar hela dagen snackar och ger feedback), varannan månad under året då man samlar alla spelare för träning och utbyte av kunskap.  Ge 5 spelare bidrag för resa/uppehälle till träningslägren resten får betala själva eller söka bidrag från sin egen klubb. Det ger en morot att ta sig upp till den toppen för de under och det är bra.


Kostnaden för detta lär inte bli så stor jämfört med innan. Produkten lär bli mycket bättre på sikt.

Men ta inte bort landslaget och chansen att spela på EM och VM om nu det finns spelare som vill vara med. På sikt kommer klass-spelarna sållas bort i förmån för de motiverade.

Öppet för alla!


Jag anmäler mig direkt någon som hänger på? 

9 reaktioner till “Ett brutalt uppvaknande!”

  1. Är ett &quot;icke-landslag&quot; bättre än ett som sladdar i europarankingen?<br />Hur ska vi kunna locka tjejer att börja spela squash när vi samtidigt säger att de är så dåliga att vi skippar landslaget?<br /><br />Nej, det finns inga &quot;quick-fix&quot; på vår prekära situation.<br />Men utan landslag, varför anstränga sig?

  2. Intressant att samtidigt som förbundet siktar på att få fram EN världsspelare så diskuteras det här mest om landslaget.<br />Kanske hänger det ihop men jag är långt ifrån säker på det.<br />Primärt tror jag att squash är en individuell sport som kräver oerhört mycket av personligt initiativ och engagemang. Satt och lyssnade på en intervju med Shabana och hörde om hur han helt utan hjälp -

  3. Helt rätt.<br />Det finns för många som många som tror de kan vinna en match och sen tro att de är bäst. Men att ta med så många är lite att ta i och hur många tjejer tror du du kan skrapa ihop?

  4. Jag återkommer ständigt till ett citat från min lärare i &quot;The Coaching Process&quot; på universitetet, Professor John Lyle: &quot;Conceptual clarity leads to operational clarity&quot;.<br /><br />Jag är övertygad om att i det fall vi inte har svar på samtliga relevanta frågor kommer vi inte att nå fram till målet. Jag tror inte att det räcker med att ha svaret på frågan om vad som ska göras

  5. Ursäkta en kommentar som inte har med de andra eller med blogginlägget att göra, men är det någon som vet var SM ska hållas i år? Det står ingen plats i förbundets kalender, bara datum.

  6. Vi är rätt många som spelar squash i vårt avlånga land. På denna blogg är det några som också delar med sig av tankar och tips MEN hur går vi från ord till handling??<br />Finns det någon som kan hitta på ett smart sätt att ta tillvara tankar, kanske attrahera krafter som vill försöka att utveckla och förnya?<br />Tror inte att vi bara skall sitta och vänta på aktiviteter från förbundshåll. <br /

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>