En blondins bekännelser

Om man kommer in på den hallen som Rasmus Hult tränar i San Diego kan man få en rätt skev bild av squash om man inte sett squash förr.
Två spelare där båda spelar bollen med två händer på backhandsidan. Kanadensaren Victor Berg har precis flyttat dit och ska vara kvar till Juni
Han har varit topp 40 i världen i squash och är rankad som nr 3 i världen i Hardball doubles. Han slår också sin backhand med två händer. Inte precis på samma sätt som Rasmus men nästan, Rasmus har sin vänsterhand under höger medans Victor lägger den ovanpå.
(se HÄR ,Victor är utan pannband)

Dock har det inte blivit så mycket squash för Rasmus. Ca 1 gång i veckan blir det, svarar han, mest på grund av att det inte finns något motstånd tyvärr. De bästa är halvbra A-spelare.
Om tennisen och surfingen drar kanske man även kan tro då han nu har 200 meter till stranden och lika långt till tennisbanan.

Men nästa vecka kommer Chris Walker (som har en egen hall där) dit och ska spela lite uppvisningsmatcher med Mark Chaloner. Då kanske det finns möjlighet att få lite fler matcher.

Annars är det skolan som gäller. Rasmus läser marknadsföring på UCSD i San Diego. Han ska läsa 2 quarters (motsvarar en svensk termin).
Det finns en del svenskar som läser här vädret har nog del i det då det nu är 15-20 grader (nu är det som kallast)

Han har inte stött på Gustav Detter (landet är ju ganska stort och Gustav är i NY-området).
Men Rasmus säger att alla man träffar inom squash vet vem Gustav är och att de tycker att han är grymt bra. Hans lag vann årets skol-liga och Gustav spelar i toppen av sitt lag. (tror tom att han var mvp förra året)

Rasmus är planerad att komma hem i juli.
Så på frågan om EM-deltagande svarar han vet ej. Dels måste han ju först bli uttagen och sedan få ok av lärare i skolan så att han kan komma ifrån.

Så vi får hoppas att Chris Walker och Mark Chaloner tar denna blondin till sig och ger honom lite spö så att han får upp standarden och att lärarna är snälla och släpper honom.
För en tillgång i ett svenskt landslag är han.

38 reaktioner till “En blondins bekännelser”

 1. Berg såg ut att ha rätt bra klipp i den backhanden.<BR/><BR/>Har du någon allmän åsikt om 2-handsbackhand draken?<BR/><BR/>Fördelar och nackdelar?<BR/><BR/>Skall man försöka få en yngre junior att sluta med dubbelfattningen?

 2. Det handlar om Rasmus. Ledsen att det blev lite rörigt. Men hela inlägget handlar om Rasmus i San Diego. (Gustav är också blond jag vet).<BR/>Har inte pratat med Gutstav om landslag och EM men jan försöka få fatt på honom.<BR/><BR/>Och Gustav Z. Man får ju kanske en bättre kontroll med två händer men lite lidande blir ju räckvidden.<BR/>Men är man snabb i fötterna (som Rasmus) så funkar det bra

 3. Tack för de synpunkterna och snabbt svar.<BR/><BR/>Passar på att ta en annan fråga nu när du verkar vara på hugget.<BR/><BR/>Hur tränar man förebyggande för muskelbristningar och blödningar?<BR/><BR/>Har jag tränat säg 4-5 ggr i rad och speciellt om jag haft någon match under de dagarna så kan jag vara säker på att jag får en blödning i skinkan eller baksidan lår. Det slår i stort sätt aldrig fel

 4. Hej Gustav,<BR/>smiter imellan med lite tips innan Draken vaknar till igen…<BR/><BR/>Den träning du syftar på är ju främst att räkna som uppbyggnadsträning, vilket man lägger störst vikt på under grundträningsperioden (sommaren). Så jag rekommenderar att du viker 6-8 veckor under sommaren till styrketräning av sätesmuskulatur och baksida lår + spänst och styrkeuthållighet.<BR/>Ofta är det

 5. Du var för snabb.<BR/><BR/>Men instämmer helt med Kvant 4-ever<BR/>Bll starkare helt enkelt.<BR/><BR/>Sen är uppvärmning viktigt.<BR/>Vet inte med stretching har hört både för och nackdelar med det.<BR/><BR/>Men om du ska göra något under säsongen så se till att vara varm innan du drar igång och spelar. Det tror jag är det viktigaste.

 6. Acke Ovendal höll i somras ett seminarium på GIH för squashspelare med intresse för fysträning. Det var suveränt bra tycker jag. Han gick igenom allt kring aerob och anaroeb träning samt hur man skall lägga upp sin styrketräning. <BR/><BR/>Alla som var med på seminariet fick Ackes väldigt genomarbetade träningsupplägg. Han hade delat in säsongen i olika faser med rekommendationer kring hur man

 7. Hej!<BR/><BR/>Tack för tipsen<BR/><BR/>Vad innebär "genomblödning"?<BR/><BR/>Jag trodde att om man fick bristning för att man var ouppvärmd så smällde det till helt plötsligt. För mig kommer bristningarna smygande ju tröttare jag blir och ofta inte förrän jag tränat hårt många dagar i sträck och då mot slutet av träningen. Därför har jag kanske underskattat uppvärmningen.<BR/><BR/>Skal bli

 8. Hej Bobo!<BR/><BR/>Jag har haft det träningsprogrammet och skall kanske försöka få tag i det igen. Sen är långt ifrån alla som spelar i elitserien elitspelare:-)<BR/>Skulle själv inte vilja delge mer än sådär en 5-10 personer den titeln i sverige. När jag läste Ackes träningsprogram sist så kände jag som steget till den sortens strukturerade träning var ganska lång för egen del men det kanske

 9. Glömde en sak…<BR/><BR/>Squashen såg ju lite annorlunda ut på 70-talet. Mindre krav på explosivitet och högre krav på kondition, tror jag iaf.

 10. Undrar man inte lite vilka Mr Y och Mr C är också? <BR/><BR/>Kanske kan Kvant 4-ever vara en ledtråd till Mr Y. Mr C vågar jag inte gissa på :-)

 11. Gustav!<BR/><BR/>Om din skada verkligen är upprepande muskelbristningar så har du förmodligen mycket ärrvävnad i muskeln som gör att du slår upp skadan hela tiden. Du kan göra följande saker:<BR/>-Excentrisk styrketräning (uppbromsande)<BR/>-daglig stretch av sätesmuskel<BR/>-djup tvärgående massage av muskel<BR/><BR/>Uppge din mail om du vill ha detaljer.<BR/><BR/>Det behöver dock inte vara

 12. Pär M (Roslagen?) tack för svar.<BR/>Det var svar på det mesta folk undrat. Mycket bra.<BR/>Framför allt det om att träna idrottsspecifikt. Det har jag varit inne på tidigare. När vi pratade om att springa i spåret eller ej. <BR/>Tror att Pär är en av de som säkert har någon form av kunskap på papper om detta. Dvs utbildning. Stämmer det?<BR/>Håller med om att konditionen är viktig och som du

 13. Kul med många tankar o idéer.<BR/>Men att man inte ska skulle ligga över 75% av max HF för att träna kondition ställer jag mig dock väldigt tveksam till. 75% av max HF motsvara ca 60% av max syreupptagning, vilket man rekommenderar till överviktiga att ligga på för att på så sätt göra av med lite extrakilon. Men för att träna kondition för en elitspelare… ja då krävs det betydligt mer. Man har

 14. Den här diskussionen var för kul för att jag ska kunna hålla mig borta.<BR/><BR/>Först till Gustav: Jag tror att det är viktigt att du hittar en expert (och då menar jag verkligen expert och inte tränaren på det lokala gymet) som kan hjälpa dig. Du nämnde inte om du har problem på samma sida, eller om det hanldlar om båda. Oavsett vilket tror jag att det skulle vara bra om du kan utesluta

 15. Intressanta underskrifter av de senaste. Jag tror jag kan räkna ut vilka som skrivit. ;-) Välkommna!<BR/><BR/>Om vi pratar internationell nivå så sätt fart på benen helt rätt. Men för att starta anser jag ändå att jobbet ska börja på den tekniska/taktiska nivån.<BR/>Där ligger vi dåligt till. Hur många "kan" egentligen spela i Sverige. Titta på topp -20 hur många hittar man där?<BR/>Jag har

 16. Tyckte bloggen dog ut lite efter Case men nu lever den ju i högre grad än någonsin! Väldigt kul!<BR/><BR/>Tack till alla som gett mig tips om mina muskelskador. Skall försöka svara på frågorna först.<BR/><BR/>Det är på båda sidor och det är oftast i sätesmuskeln och ibland i bakre lårmuskeln och då mitt på låret inte bakre delen av ljumsken eller något sådant.<BR/><BR/>Det var ett sådant här

 17. Att jag förlorar matcher beror ju på att jag är allmänt dålig på det mesta vilket leder till trötthet och ännu sämre spel. Inte helt lätt när man inte har teknik, spelförståelse och rörelseschema från grunden.<BR/><BR/>Vad gäller kondition så är den oftast lättast att träna pulsbaserat. De flesta studier menar på att man skall ligga på 70-90 % av maxpuls beroende på vilken typ av kondition du

 18. Stort Tack, Pär, det ser jag fram emot. <BR/><BR/>Gällande det där med din kondition så syftade jag på vår match i Case där det kändes som din trötthet var en ganska avgörande faktor men jag tror också du behövde springa mer än mig. <BR/><BR/>Man behöver ju ha rejält mycket bättre kondis än motståndaren om man skall springa mer än motståndaren och ändå trötta ut honom.

 19. Vad betyder dessa "konditionssiffror", t.ex. "65 ml/kg/min"?<BR/><BR/>På något sätt mäter man alltså kondition i milliliter, men det kan inte vara i milliliter svett, för då skulle en man på 80 kilo svettas en halvliter per minut med de där siffrorna. :)

 20. Aha. Makes sense. Så ju högre värde desto bättre och kontentan var att landslaget var bättre tränade 1978.<BR/><BR/>Nu är jag med i matchen igen.

 21. Nähä, kontentan är att landslaget var annorlunda tränat.<BR/><BR/>Om det var bättre eller sämre lämnar jag därhän för tillfället. Ber istället alla att ta en titt på Christians kommentarer. Vad anser en av svensk squashs mest uthålliga spelare är begränsande i sitt eget spel? Gissar att det kan leda till en annan vinkel av diskussionen. Eller rent av till en diskussion som kan vara starkt

 22. Njae… det Draken säger är att för att nå upp till bra är det andra saker än kondition som krävs. För att nå till mycket bra, spelar konditionen en betydligt större roll. <BR/><BR/>Dvs vill vi ha en högre allmänstandard på svensk squash så bör många spelare träna taktik och teknik mer än kondition. Men för dem som har ambitioner att nå världselit finns ingen genväg undan hård fysträning med

 23. Bobo, jag tror nog att vi är överens om det mesta. Jag baserar det jag säger på mina erfarenheter från mitt arbete med squash. Det jag efterlyser mer än någonting annat är en mer intelligent och upplyst diskussion. Jag tror att det har ställts mer bra frågor på den här bloggen än jag sett någon annan stans inom svensk squash på allt för lång tid (med reservation att jag bor och arbetar utomlands

 24. Wow. Jättebra skrivet och tack för att ni delar med er av information och erfarenheter. De väldigt intressanta kommentarerna (och lika intressanta inlägg) gör denna blog till förmodligen världens bästa squashblog!

 25. Mycket bra och intressant diskussion.<BR/>Även jag känner att jag behöver uttrycka mina känslor i ämnet.<BR/>Det största problemet just nu tror jag är att hitta spelare som är villiga att satsa på squash i Sverige. Det kommer fram några få talanger vart 3-5 år, jag tror att det är väldigt viktigt att förbundet tar till vara på dem på ett helt annat sätt än vad man gör idag. (Om förbundets

 26. Jag tror att vi för två diskussioner parallellt. Den ena handlar om vad som krävs för den individuelle spelaren för att nå toppen. Den andra handlar om det utanför som skapar (eller minskar) förutsättningarna att Sverige skall få fram bra spelare. <BR/><BR/>När det gäller den första diskussionen, om individen, tror jag man kan dela in utmaningen i 10 områden:<BR/>1. Teknik<BR/>2. Taktik<BR/>3.

 27. Om squash skulle bli en OS-sport skulle den per automatik bli mycket större i Sverige. Vi svenskar har fått för oss att om man inte kan vinna en OS-medalj är det ingen idé att man elitsatsar på heltid. Den svenska elitidrotten genomsyras mycket av just OS, i mycket större grad än t.ex. den brittiska.<BR/><BR/>Så om jag vore medlem i det svenska squashförbundet skulle jag börja med att göra allt

 28. Den världsomspännande lobbyorganisationen finns redan. World Squash Federation (www.worldsquash.org.uk) jobbar hårt med att få squashen med på OS-programmet. De har precis lanserat squash2016.info/, för det ändamålet.<BR/><BR/>Personligen tror jag att vi måste vara väldigt försiktiga med att ställa allt för höga förhoppningar till OS. Men det är klart att det hjälper, det är ju bara att titta på

 29. Himla kul att läsa alla funderingar kring inte minst detta med kondition. Jag själv kom ju från först sprinting och gick till rodd. Två extrema ytterligheter kan tyckas men faktum var att jag verkar ha haft stor nytta av min explosivitet även i rodden. När man gjorde muskelbiopsitester på mig fann man att jag hade väldigt nära 50/50 om jag inte missminner mig. Detta var ovanligt för roddare som

 30. Jo, jag hittade en artikel som är intressant i ämnet kondition. Inte direkt squash men tänktvärt.<BR/><BR/>Glömde en sak förresten – Kosten lägger jag in i huvudpunkten FYSIK i mina tre huvudblock.<BR/><BR/>Jag fick ett otroligt digert material när jag var i Frankrike senast. Skrivet av Lincous tränare. Det är på Franska men jag skall försöka ta mig tid att översätta det.<BR/><BR/>Ja, det var väl

 31. Jag tror att även om vi inte har tillräkligt bra spelare idag för att vi ska kunna hävda oss i ett OS så är det viktigare för att en sport skall bli någorlunda populär i Sverige än t.ex. England där man bryr sig mycket mer om inhemska sporter, jag har hört historier om engelsmän som står över OS för att kunna träna sig i form för commonwelth games. I sverige är dock OS det särklass största och

 32. vi kommer aldrig få fram en "bra" squashspelare. <BR/>för många mammaspojkar i detta landet! <BR/>handlar inte bara om squashen. kolla bara så dåliga vi är i alla andra sporter…. <BR/>visst vissa säger att vi är ett bra land utifrån vår storlek, skitsnck!<BR/>kolla bla på danmark, norge, kroatien. till och med ett karriaärsinriktad land som schweiz krossar oss i medaljligor numera.<BR/>nä, SOK

 33. Kul igen med många inlägg och vettiga kommentarer.<BR/>Vet inte om jag kan svara på alla frågor som kommit in.<BR/><BR/>OS? Förbundet jobbar hårt vad jag vet för att komma med på OS. Det har gjorts en hel del bakgrundsarbete som man måste ha gjort för att få vara med. Vet inte allt men vet att de bla jobbat med lite kravprofiler och annat runt de aktiva som måste med.<BR/><BR/>Bryttne har en

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>